Zbiór zadań maturalnych

Matematyka — zadania maturalne

Ćwicz zadania maturalne z matematyki z rozwiązaniami krok po kroku. Wybierz dział, formułę i poziom. Porównaj trudność według statystyk CKE. Domyślnie pokazujemy zadania ze statystyką, od łatwiejszych do trudniejszych. Procent CKE to średni procent zdobytych punktów.

1468 w całym zbiorze

Ćwicz zadania maturalne z rozwiązaniami krok po kroku.

Co oznacza procent CKE?

To średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza łatwiejsze zadanie. Domyślnie pokazujemy zadania z procentem, od łatwiejszych do trudniejszych. Możesz to zmienić w filtrach i sortowaniu.

Filtry zadań

Znajdź zadanie

Więcej filtrów
Wyczyść filtry
420 zadańStrona 23 z 28
Zadanie 30
Matura 2020 · termin główny — 9 czerwca (na PDF: 5 maja) · F-2015 · poziom podstawowy
Otwarte2 pkt
Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka
53%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry, która na każdej ściance ma inną liczbę oczek – od jednego oczka do sześciu oczek. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia \(A\) polegającego na tym, że co najmniej jeden raz wypadnie ścianka z pięcioma oczkami.

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Liczba możliwych wyników

W każdym z dwóch rzutów może wypaść jedna z sześciu ścianek, więc wszystkich jednakowo prawdopodobnych wyników jest 36.

\[6\cdot 6=36\]

2 Obliczenie prawdopodobieństwa

Łatwiej policzyć zdarzenie przeciwne: w żadnym rzucie nie wypada pięć oczek. W każdym rzucie odpowiada mu pięć wyników.

\[P(A)=1-\frac{5\cdot 5}{36}=\frac{11}{36}\]

Odpowiedź

Prawdopodobieństwo, że co najmniej raz wypadnie pięć oczek, wynosi 11/36.

\[P(A)=\frac{11}{36}\]

Sprawdzenie

Gdy pięć oczek wypada w pierwszym rzucie, mamy 6 wyników, a gdy w drugim — także 6. Wynik (5,5) został policzony dwa razy, więc wyników sprzyjających jest 6+6−1=11.

\[\frac{6+6-1}{36}=\frac{11}{36}\]
Zadanie 22
Matura 2016 · maj · F-2015 · poziom podstawowy
Zamknięte1 pkt
Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka
53%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

Rzucamy trzy razy symetryczną monetą. Niech \(p\) oznacza prawdopodobieństwo otrzymania dokładnie dwóch orłów w tych trzech rzutach. Wtedy

A
\(0\le p<0{,}2\)
B
\(0{,}2\le p\le 0{,}35\)
C
\(0{,}35<p\le 0{,}5\)
D
\(0{,}5<p\le 1\)

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Policz wszystkie wyniki

W każdym z trzech rzutów są dwa możliwe wyniki, więc liczba jednakowo prawdopodobnych wyników wynosi osiem.

\[2^3=8\]

2 Policz wyniki sprzyjające

Wybieramy, w których dwóch z trzech rzutów wypadnie orzeł.

\[\binom{3}{2}=3\]

3 Oblicz prawdopodobieństwo

Dzielimy liczbę wyników sprzyjających przez liczbę wszystkich wyników, a otrzymaną wartość porównujemy z przedziałami w odpowiedziach.

\[p=\frac{3}{8}=0{,}375,\qquad 0{,}35<0{,}375\le 0{,}5\]

Odpowiedź

Odpowiedź C: prawdopodobieństwo wynosi 3/8.

\[p=\frac{3}{8}\]

Sprawdzenie

Wyniki sprzyjające to OOR, ORO i ROO. Są trzy spośród ośmiu możliwych wyników, więc otrzymane prawdopodobieństwo i wybór C są poprawne.

\[\frac{3}{8}=0{,}375\in(0{,}35;0{,}5]\]
Zadanie 12
Matura 2021 · maj · F-2015 · poziom podstawowy
Zamknięte1 pkt
Funkcje
52%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

Funkcja kwadratowa \(f\) określona wzorem \(f(x)=-2(x+1)(x-3)\) jest malejąca w przedziale

A
\(\langle 1,+\infty)\)
B
\((-\infty,1\rangle\)
C
\((-\infty,-8\rangle\)
D
\(\langle -8,+\infty)\)

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Wyznaczenie osi symetrii

Miejsca zerowe to \(-1\) i \(3\), więc oś symetrii paraboli leży w połowie między nimi.

\[x_w=\frac{-1+3}{2}=1\]

2 Ustalenie monotoniczności

Współczynnik przy \(x^2\) jest ujemny, dlatego parabola jest skierowana ramionami w dół i maleje od wierzchołka w prawo.

\[a=-2<0,\qquad x\in\langle 1,+\infty)\]

Odpowiedź

Funkcja jest malejąca w przedziale \(\langle 1,+\infty)\). Odpowiedź A.

\[\boxed{\langle 1,+\infty)\text{ — A}}\]

Sprawdzenie

Po przekształceniu wzoru widać, że dla \(x\geq 1\) wartość \((x-1)^2\) rośnie, więc wartość funkcji maleje.

\[f(x)=-2(x-1)^2+8\]
Zadanie 21
Matura 2025 · maj · F-2023 · poziom podstawowy
Zamknięte1 pkt
Trygonometria
51%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

Dany jest trójkąt \(ABC\), w którym \(|AB|=11\), \(|BC|=12\) oraz \(|\angle ABC|=60^\circ\) (zobacz rysunek).

Oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń. Wybierz P, jeśli stwierdzenie jest prawdziwe, albo F – jeśli jest fałszywe.

Trójkąt \(ABC\) jest równoramienny.PF
Pole trójkąta \(ABC\) jest równe \(33\sqrt{3}\).PF

Trójkąt ABC: bok AB oznaczony 11, bok BC oznaczony 12, kąt ABC oznaczony 60°.

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Obliczenie trzeciego boku

Znamy dwa boki i kąt między nimi, więc stosujemy twierdzenie cosinusów.

\[|AC|^2=11^2+12^2-2\cdot11\cdot12\cos60^\circ=121+144-132=133,\quad |AC|=\sqrt{133}\]

2 Ocena pierwszego stwierdzenia

Boki o długościach 11 i 12 są różne, a \(121<133<144\), więc trzeci bok także ma inną długość.

\[11<\sqrt{133}<12\quad\Longrightarrow\quad \text{trójkąt nie jest równoramienny (F)}\]

3 Obliczenie pola

Stosujemy wzór na pole z dwóch boków i sinusa kąta między nimi.

\[P=\frac12\cdot11\cdot12\sin60^\circ=66\cdot\frac{\sqrt3}{2}=33\sqrt3\quad\Longrightarrow\quad \text{drugie stwierdzenie jest prawdziwe (P)}\]

Odpowiedź

Pierwsze stwierdzenie: F. Drugie stwierdzenie: P.

\[\boxed{\mathrm{F},\ \mathrm{P}}\]

Sprawdzenie

Wysokość opuszczona z C na prostą AB ma długość \(12\sin60^\circ=6\sqrt3\). Obliczone z niej pole wynosi \(33\sqrt3\), zgodnie z wynikiem.

\[\frac12\cdot11\cdot6\sqrt3=33\sqrt3\]
Zadanie 6
Matura 2023 · maj · F-2015 · poziom podstawowy
Zamknięte1 pkt
51%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

Zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności \(-2(x+3)\leq\frac{2-x}{3}\) jest przedział

A
\((-\infty,-4\rangle\)
B
\((-\infty,4\rangle\)
C
\(\langle-4,\infty)\)
D
\(\langle4,\infty)\)

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Usunięcie mianownika

Mnożymy obie strony przez dodatnią liczbę 3, więc znak nierówności się nie zmienia.

\[-6(x+3)\leq 2-x\]

2 Wyznaczenie x

Rozwijamy nawias, przenosimy wyrazy i dzielimy przez liczbę ujemną, odwracając znak nierówności.

\[-6x-18\leq 2-x\;\Longleftrightarrow\;-5x\leq 20\;\Longleftrightarrow\;x\geq -4\]

Odpowiedź

Zbiorem rozwiązań jest przedział od −4 włącznie do nieskończoności. Odpowiedź C.

\[x\in\langle-4,\infty)\]

Sprawdzenie

Dla x = −4 obie strony nierówności są równe 2, więc koniec przedziału należy do zbioru rozwiązań. Dla x = −5 nierówność jest fałszywa: 4 ≤ 7/3 nie zachodzi.

\[x=-4:\quad -2(-4+3)=2=\frac{2-(-4)}{3};\qquad x=-5:\quad 4\nleq\frac{7}{3}\]
Zadanie 29
Matura 2015 · maj · F-2015 · poziom podstawowy
Otwarte2 pkt
Funkcje
51%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji kwadratowej \(f(x)=x^2-6x+3\) w przedziale \(\langle 0,4\rangle\).

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Wyznaczenie wierzchołka

Sprowadzamy funkcję do postaci kanonicznej, aby znaleźć jej minimum. Wierzchołek ma odciętą 3, która należy do danego przedziału.

\[f(x)=x^2-6x+3=(x-3)^2-6,\quad x_w=3\in[0,4]\]

2 Porównanie wartości

Ponieważ parabola jest skierowana ramionami w górę, minimum osiąga w wierzchołku. Największą wartość w przedziale domkniętym wyznaczamy przez porównanie wartości na jego końcach.

\[f(3)=-6,\quad f(0)=3,\quad f(4)=16-24+3=-5\]

Odpowiedź

Najmniejsza wartość to −6 dla x=3, a największa to 3 dla x=0.

\[\min_{x\in[0,4]}f(x)=-6,\qquad \max_{x\in[0,4]}f(x)=3\]

Sprawdzenie

Dla x od 0 do 4 wyrażenie (x−3)² przyjmuje wartości od 0 do 9. Zatem f(x) przyjmuje wartości od −6 do 3; oba krańce są osiągane w podanym przedziale.

\[0\le (x-3)^2\le 9\quad\Longrightarrow\quad -6\le f(x)\le 3\]
Zadanie 13
Matura 2023 · maj · F-2015 · poziom podstawowy
Zamknięte1 pkt
Funkcje
50%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

W układzie współrzędnych \((x,y)\) narysowano wykres funkcji \(y=f(x)\) (zobacz rysunek).

Największa wartość funkcji \(f\) w przedziale \(\langle-4,1\rangle\) jest równa

Wykres funkcji y=f(x) w układzie współrzędnych, wspólny dla zadań 11–13.

A
\(0\)
B
\(1\)
C
\(2\)
D
\(5\)

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Odczyt wykresu

W przedziale od −4 do −3 wykres jest poziomy, więc funkcja przyjmuje wartość 2. W punkcie −3 kółko przy wartości 2 jest puste.

\[f(x)=2\quad\text{dla }x\in[-4,-3)\]

2 Porównanie wartości

Od −3 do 1 wykres rośnie od −3 do 1. Największa wartość na tej części wynosi 1, więc w całym rozpatrywanym przedziale największa jest wartość 2.

\[\max_{x\in[-3,1]}f(x)=f(1)=1<2\]

Odpowiedź

Największa wartość funkcji wynosi 2. Odpowiedź C.

\[\max_{x\in[-4,1]}f(x)=2\]

Sprawdzenie

Wartość 2 jest przyjmowana, na przykład dla x=−4. Na pozostałej części przedziału wartości funkcji nie przekraczają 1.

\[f(-4)=2>f(1)=1\]
Zadanie 19
Matura 2023 · maj · F-2023 · poziom podstawowy
Zamknięte1 pkt
Trygonometria
50%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

Dokończ zdanie. Wybierz właściwą odpowiedź spośród podanych.

Dla każdego kąta ostrego \(\alpha\) wyrażenie \(\sin^4\alpha+\sin^2\alpha\cdot\cos^2\alpha\) jest równe

A
\(\sin^2\alpha\)
B
\(\sin^6\alpha\cdot\cos^2\alpha\)
C
\(\sin^4\alpha+1\)
D
\(\sin^2\alpha\cdot(\sin\alpha+\cos\alpha)\cdot(\sin\alpha-\cos\alpha)\)

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Wyłącz wspólny czynnik

Oba składniki zawierają \(\sin^2\alpha\), więc wyłączamy je przed nawias.

\[\sin^4\alpha+\sin^2\alpha\cos^2\alpha=\sin^2\alpha(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha)\]

2 Zastosuj jedynkę trygonometryczną

Dla każdego kąta zachodzi \(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1\).

\[\sin^2\alpha(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha)=\sin^2\alpha\]

Odpowiedź

Odpowiedź A: \(\sin^2\alpha\).

\[\sin^2\alpha\]

Sprawdzenie

Po podstawieniu \(\cos^2\alpha=1-\sin^2\alpha\) składniki z \(\sin^4\alpha\) się redukują, co potwierdza wynik dla każdego kąta ostrego.

\[\sin^4\alpha+\sin^2\alpha(1-\sin^2\alpha)=\sin^2\alpha\]
Zadanie 15
Matura 2025 · maj · F-2023 · poziom podstawowy
Otwarte3 pkt
Ciągi
49%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

Wyznacz wartość \(m\), dla której trzywyrazowy ciąg \((2m+11,\ m^2+3,\ 5-m)\) jest arytmetyczny i malejący. Zapisz obliczenia.

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Warunek arytmetyczności

W ciągu arytmetycznym środkowy wyraz jest średnią skrajnych. Podstawiamy podane wyrazy i rozwiązujemy równanie.

\[2(m^2+3)=(2m+11)+(5-m)\iff 2m^2-m-10=0\iff (2m-5)(m+2)=0\iff m=\frac52\ \text{lub}\ m=-2\]

2 Warunek malejącego ciągu

Sprawdzamy oba rozwiązania, ponieważ ciąg stały jest arytmetyczny, ale nie jest malejący.

\[m=-2:\ (7,7,7);\qquad m=\frac52:\ \left(16,\frac{37}{4},\frac52\right),\quad 16>\frac{37}{4}>\frac52\]

Odpowiedź

Szukana wartość to m = 5/2.

\[m=\frac52\]

Sprawdzenie

Dla m = 5/2 kolejne różnice są równe i ujemne: obie wynoszą −27/4. Ciąg jest więc arytmetyczny i malejący.

\[\frac{37}{4}-16=\frac52-\frac{37}{4}=-\frac{27}{4}<0\]
Zadanie 25
Matura 2025 · maj · F-2023 · poziom podstawowy
Otwarte3 pkt
Stereometria
49%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

Tworząca stożka ma długość \(8\). Kąt rozwarcia tego stożka ma miarę \(120^\circ\).

Oblicz objętość tego stożka. Zapisz obliczenia.

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Wyznaczenie promienia i wysokości

Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym. Wysokość dzieli kąt rozwarcia na dwa kąty po 60°, tworząc trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 8.

\[r=8\sin 60^\circ=4\sqrt{3},\qquad h=8\cos 60^\circ=4\]

2 Obliczenie objętości

Podstawiamy promień i wysokość do wzoru na objętość stożka.

\[V=\frac{1}{3}\pi r^2h=\frac{1}{3}\pi(4\sqrt{3})^2\cdot4=64\pi\]

Odpowiedź

Objętość stożka wynosi \(64\pi\) jednostek sześciennych.

\[V=64\pi\]

Sprawdzenie

Promień i wysokość dają tworzącą długości 8, a stosunek promienia do wysokości odpowiada połowie kąta rozwarcia.

\[\sqrt{(4\sqrt{3})^2+4^2}=8,\qquad \frac{r}{h}=\sqrt{3}=\tan 60^\circ\]
Zadanie 24
Matura 2022 · maj · F-2015 · poziom podstawowy
Zamknięte1 pkt
Geometria analityczna na płaszczyźnie kartezjańskiej
49%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

Punkty \(A=(-4,4)\) i \(B=(4,0)\) są sąsiednimi wierzchołkami kwadratu \(ABCD\). Przekątna tego kwadratu ma długość

A
\(4\sqrt{10}\)
B
\(4\sqrt{2}\)
C
\(4\sqrt{5}\)
D
\(4\sqrt{7}\)

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Długość boku

Punkty A i B są sąsiednimi wierzchołkami, więc odcinek AB jest bokiem kwadratu. Obliczamy jego długość ze wzoru na odległość punktów.

\[|AB|=\sqrt{(4-(-4))^2+(0-4)^2}=\sqrt{64+16}=4\sqrt{5}\]

2 Długość przekątnej

Przekątna kwadratu jest przeciwprostokątną trójkąta prostokątnego o dwóch bokach długości AB.

\[d=|AB|\sqrt{2}=4\sqrt{5}\cdot\sqrt{2}=4\sqrt{10}\]

Odpowiedź

Przekątna ma długość 4√10. Odpowiedź A.

\[d=4\sqrt{10}\]

Sprawdzenie

Kwadrat długości przekątnej wynosi 160, czyli jest sumą kwadratów dwóch boków długości 4√5.

\[(4\sqrt{10})^2=160=2(4\sqrt{5})^2\]
Zadanie 27
Matura 2022 · maj · F-2015 · poziom podstawowy
Zamknięte1 pkt
Kombinatoryka
49%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

Wszystkich różnych liczb naturalnych czterocyfrowych nieparzystych podzielnych przez \(5\) jest

A
\(9\cdot 8\cdot 7\cdot 2\)
B
\(9\cdot 10\cdot 10\cdot 1\)
C
\(9\cdot 10\cdot 10\cdot 2\)
D
\(9\cdot 9\cdot 8\cdot 1\)

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Ustalenie cyfry jedności

Liczba podzielna przez 5 kończy się na 0 lub 5. Ponieważ ma być nieparzysta, jej ostatnią cyfrą jest 5.

\[d=5\]

2 Policzenie możliwości

Cyfra tysięcy może być jedną z 9 cyfr od 1 do 9, a cyfry setek i dziesiątek mogą być dowolne. Cyfry mogą się powtarzać, więc mnożymy liczby możliwości.

\[9\cdot 10\cdot 10\cdot 1=900\]

Odpowiedź

Jest 900 takich liczb. Odpowiedź B.

\[900=9\cdot 10\cdot 10\cdot 1\]

Sprawdzenie

Liczby te biegną od 1005 do 9995 co 10, więc jest ich dokładnie 900.

\[\frac{9995-1005}{10}+1=900\]
Zadanie 5
Matura 2021 · maj · F-2015 · poziom podstawowy
Zamknięte1 pkt
Liczby rzeczywiste
49%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

Różnica \(0,(3)-\frac{23}{33}\) jest równa

A
\(-0,(39)\)
B
\(-\frac{39}{100}\)
C
\(-0,36\)
D
\(-\frac{4}{11}\)

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Zamiana ułamka okresowego

Ponieważ cyfra 3 powtarza się bez końca, zapisujemy liczbę jako ułamek zwykły.

\[0,(3)=\frac{1}{3}=\frac{11}{33}\]

2 Obliczenie różnicy

Ułamki mają ten sam mianownik, więc odejmujemy liczniki i skracamy wynik.

\[\frac{11}{33}-\frac{23}{33}=\frac{-12}{33}=-\frac{4}{11}\]

Odpowiedź

Wynik to −4/11, odpowiedź D.

\[-\frac{4}{11}\]

Sprawdzenie

Po dodaniu odjętego ułamka do wyniku otrzymujemy liczbę początkową: −4/11 + 23/33 = 1/3 = 0,(3).

\[-\frac{4}{11}+\frac{23}{33}=-\frac{12}{33}+\frac{23}{33}=\frac{11}{33}=\frac{1}{3}\]
Zadanie 3
Matura 2015 · maj · F-2015 · poziom podstawowy
Zamknięte1 pkt
Liczby rzeczywiste
49%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

Kwotę 1000 zł ulokowano w banku na roczną lokatę oprocentowaną w wysokości 4% w stosunku rocznym. Po zakończeniu lokaty od naliczonych odsetek odprowadzany jest podatek w wysokości 19%. Maksymalna kwota, jaką po upływie roku będzie można wypłacić z banku, jest równa

A
\(1000\cdot\left(1-\frac{81}{100}\cdot\frac{4}{100}\right)\)
B
\(1000\cdot\left(1+\frac{19}{100}\cdot\frac{4}{100}\right)\)
C
\(1000\cdot\left(1+\frac{81}{100}\cdot\frac{4}{100}\right)\)
D
\(1000\cdot\left(1-\frac{19}{100}\cdot\frac{4}{100}\right)\)

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Obliczenie odsetek

Oprocentowanie 4% w skali roku daje po roku odsetki równe 4% wpłaconej kwoty.

\[1000\cdot\frac{4}{100}=40\ \text{zł}\]

2 Odliczenie podatku

Podatek wynosi 19% odsetek, więc do wypłaty pozostaje 81% odsetek oraz cały wpłacony kapitał.

\[1000+40\cdot\frac{81}{100}=1000+32{,}40=1032{,}40\ \text{zł}\]

Odpowiedź

Maksymalna kwota wypłaty to 1032,40 zł. Odpowiedź C.

\[1000\cdot\left(1+\frac{81}{100}\cdot\frac{4}{100}\right)=1032{,}40\ \text{zł}\]

Sprawdzenie

Podatek od 40 zł odsetek wynosi 7,60 zł. Po jego odjęciu od kapitału z odsetkami otrzymujemy tę samą kwotę.

\[40\cdot\frac{19}{100}=7{,}60\ \text{zł},\qquad 1000+40-7{,}60=1032{,}40\ \text{zł}\]
Zadanie 17
Matura 2023 · maj · F-2023 · poziom podstawowy
Otwarte2 pkt
Ciągi
48%średni wynik CKE
Średni procent zdobytych punktów. Wyższy wynik oznacza, że zadanie było łatwiejsze dla zdających. Raport CKE ↗

Pan Stanisław spłacił pożyczkę w wysokości 8910 zł w osiemnastu ratach. Każda kolejna rata była mniejsza od poprzedniej o 30 zł.

Oblicz kwotę pierwszej raty. Zapisz obliczenia.

Pokaż rozwiązanie krok po krokuUkryj rozwiązanie

1 Zapisanie sumy rat

Raty tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy −30 zł. Korzystamy ze wzoru na sumę 18 początkowych wyrazów.

\[8910=\frac{18}{2}\bigl(2a_1+17\cdot(-30)\bigr)=9(2a_1-510)\]

2 Obliczenie pierwszej raty

Rozwiązujemy otrzymane równanie względem kwoty pierwszej raty.

\[2a_1-510=990,\quad 2a_1=1500,\quad a_1=750\ \text{zł}\]

Odpowiedź

Pierwsza rata wynosiła 750 zł.

\[a_1=750\ \text{zł}\]

Sprawdzenie

Ostatnia rata wynosiła 240 zł. Średnia pierwszej i ostatniej raty to 495 zł, więc suma 18 rat wynosi 8910 zł. Wszystkie raty są dodatnie.

\[a_{18}=750-17\cdot30=240\ \text{zł},\qquad 18\cdot\frac{750+240}{2}=8910\ \text{zł}\]